Gratis

Safe to Cycle is een spel over veilig en duurzaam fietsen voor jongeren van 14 tot 16 jaar (2de graad) van het secundair onderwijs.

De leerlingen leren via een vraag-en-antwoord- en doe-bordspel hoe ze zich met de fiets veilig in het verkeer begeven. In het spel wordt de fiets beschouwd als een duurzaam en leuk vervoermiddel.
Safe to cycle is niet alleen een spel over de wegcode. Het spel wil vooral ingaan op het verkeersgedrag, de risico’s in het verkeer en de gevolgen daarvan. Ook duurzaamheid komt aan bod, net als de wettelijke en veilig fietsuitrusting. Verder is er ruimte voor nabesprekingen met insteken voor de leerkracht en nieuw, realistisch fotomateriaal.

Met 1 speldoos kan een klas met 6 tot maximum 25 leerlingen gelijktijdig aan de slag. Het spel neemt zo’n twee lesuren in beslag. Er zijn drie speldozen van Safe to Cycle ter beschikking.

De leerlingen nemen het in teams tegen elkaar op om zoveel mogelijk punten te verzamelen. De teams verdienen punten door enerzijds een fietsparcours af te leggen (via het bordspel) en anderzijds groepsopdrachten uit te voeren. Teams verliezen punten wanneer onderdelen van de teamfiets ontbreken en de fiets dus niet meer wettelijk in orde is.

In de groepsopdrachten komen thema’s aan bod als dodehoek, zichtbaarheid, voorrang en plaats op de weg. Voor bepaalde opdrachten is het mogelijk om te werken met afbeeldingen en gegevens uit de eigen schoolomgeving.De leerlingen moeten tijdens het spel hun eigen strategie bepalen. Soms kunnen ze meer risico’s nemen, maar dat heeft gevolgen voor de groep, voor de teamscore en het verdere spelverloop. 

Gratis te ontlenen via het Educatief Centrum van de Provincie Limburg. Enkel voor Limburgse scholen.

 

 

Leners vragen bij het Educatief Centrum een lenerskaart op naam aan en kunnen dan in de catalogus de materialen reserveren. 

 

 

Meer info: tel. 011 23 82 44

Bestel hier

Aanbieder: Provincie Limburg, afdeling Mobiliteit