Per dag incl. BTW en verplaatsing

Tijdens het Variapack zetten de Responsible Young Drivers enkele praktische tools in om de leerlingen bewust te maken van het belang van verkeersveiligheid. Het Variapack neemt één lesuur in beslag. Tijdens dit lesuur krijgen de leerlingen 3 verschillende opdrachten voorgeschoteld. Deze tools worden beslist in samenspraak met de school.

De eerste tool die kan worden ingezet is de ‘Promillebril’. Deze bril simuleert de effecten van alcohol op het gezichtsveld. Door de leerlingen een parcours te laten afleggen, ondervinden ze zelf dat alcohol en verkeer niet samengaan.

Daarnaast kunnen we ook gebruik maken van de ‘Helmsimulator’. Hiervoor gebruiken we een rauw ei. De helm wordt op het ei geplaatst en laten we daarna vanop een hoogte vallen. Op deze manier zien de leerlingen met hun eigen ogen het beschermende effect van een fietshelm.

Via de ‘Distracted Driving Game’ ondervinden leerlingen het belang van concentratie in het verkeer. Tijdens deze praktische oefening moeten de jongeren bepaalde vormen en kleuren combineren, terwijl ze bijvoorbeeld een SMS’je sturen. Op deze manier tonen we dat de gevolgen van afleiding in het verkeer niet onderschat mogen worden. Ook de ‘Smartphonebril’ kan hier worden ingeschakeld. Deze bril simuleert de gevolgen van het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden met de wagen of de fiets. Het zal duidelijk worden dat de smartphone gebruiken tijdens het rijden toch niet zo eenvoudig is.

Ten slotte kunnen we, aan de hand van de ‘Impactweegschaal’, het effect van een frontale botsing en het belang van de gordel aantonen. De ‘Impactweegschaal’ berekent de kracht waarmee het lichaam of een los voorwerp vooruit geslingerd wordt bij een frontale botsing. Zo wordt meteen duidelijk dat het dragen van de gordel van levensbelang is.

Duur: 1 lesuur per klasgroep (max. 25 lln.)

Prijs: € 200 per dag (max. 6 sessies)

Nodig: klaslokaal met beamer + internet

Aanbieder: RYD (Responsible Young Drivers)