1. Fietscontrole
Het loont de moeite om voor het fietsexamen een fietscontrole te organiseren. In het gratis pakket van Het Grote Fietsexamen zitten 30 fietscontrolekaarten die je rond het stuur kan hangen. Weijn: leerlingen wiens fiets niet wettelijk in orde is, mogen niet deelnemen aan het fietsexamen! Wie voorafgaand aan het examen graag een les geeft over de fiets en de verplichte onderdelen, kan via een verkeersouder het pakket 'Fietscontrole' bestellen (zie www.verkeersouders.be). Bij 'lesfiches' op www.verkeeropschool.be vind je ook een leuke les over fietsonderhoud, waarin leerlingen leren hoe ze hun fiets best schoonmaken en hoe ze banden moeten oppompen. 

2. De route bewegwijzeren 
Sommige gemeenten hebben vaste wegwijzers voor het fietsparcours, je kan bij de VSV ook stevige wegwijzers als beloning kiezen als je een medaille Verkeer op School hebt behaald, of je kan wegwijzers downloaden en afprinten op A4 of A3 via www.hetgrotefietsexamen.be. Op jullie suggestie zijn de pijlen zwart ingekleurd, wat duidelijker is voor de leerlingen. We raden aan de route op voorhand in te oefenen en afgeprint mee te geven zodat de ouders ook op de hoogte zijn. 

3. Gebrek aan controleurs?
Sommige scholen doen een beroep op een lokale afdeling van OKRA of KWB om voldoende controleurs te vinden op de dag van het fietsexamen. Andere scholen laten hun leerlingen het fietsexamen individueel afleggen, met een leerkracht die erachter rijdt (op die manier moeten er geen controleurs staan onderweg, maar let de fietsende begeleider op de vaardigheden)

4. Brevetten: digitaal of analoog?
Sinds dit schooljaar kan je kiezen of je de Fietsbrevetten Goud digitaal invult, of liever met balpen. In het eerste geval voeg je de klas en de namen van je leerlingen in via de link die je gemaild krijgt van de VSV. OPGELET: geef je graag opmerkingen mee, dan kan dat op het opmerkingenblad. Vergeet dan niet bij het afprinten rectoverso te printen, zo staan de opmerkingen mooi op de achterkant van het brevet. In het tweede geval bestel je een pakket mét papieren brevetten. 

5. Het gratis pakket
Je kan een pakket bestellen met of zonder handleiding (de handleiding heb je misschien nog van het vorige schooljaar en ze is ook online raadpleegbaar), en met of zonder brevetten. Voorts vind je in het pakket: 30 flyers voor de ouders, een klasaffiche, 30 reflecterende fietsstickers en 30 fietscontrolehangers.

6. De link
Vroeger was er een website waarop je de gegevens van je klas kon bijhouden. Nu kan hetzelfde via een link die je toegestuurd krijgt via e-mail (na je inschrijving). Hou de link bij, je kan er te allen tijde de gegevens aanpassen en na afloop van het examen de brevetten downloaden. 

7. Deelnemers nummeren
Je hebt genummerde fluohesjes (de VSV organiseert jaarlijks een facebookwedstrijd waarmee je een set kan winnen). Als je een medaille Verkeer op School hebt gewonnen, kan je als beloning textielstickers kiezen om hesjes te nummeren. Of je print de nummers af op www.hetgrotefietsexamen.be en je bevestigt ze met een veiligheidsspeld op de hesjes.

8. Zelfevaluatie voor de leerlingen
Hier vind je een leuke zelfevaluatie. Zowel voor de ouders als voor de leerkracht is het interessant om te weten hoe de leerlingen het fietsexamen zelf hebben ervaren. Je kan op basis van de zelfevaluatie zelfs de quotering op de brevetten nog aanpassen. 

9. Herexamen? 
Iets om over na te denken. Sommige scholen organiseren het fietsexamen in het vijfde en een tweede keer in het zesde. Andere geven leerlingen die 'gebuisd' zijn nog een herkansing enkele maanden later. 

10. Pilootproject: digtaal controleren
De VSV onderzoekt momenteel een piste waarmee de controleurs de vaardigheden beoordelen via een app op hun smartphone. Wordt ongetwijfeld vervolgd! 

Inschrijven voor Het Grote Fietsexamen kan nu en hier: www.hetgrotefietsexamen.be!