Het Grote Voetgangersexamen

Het Grote Voetgangersexamen is een kant-en-klaar educatief pakket waarmee scholen aan de slag kunnen om zelf een voetgangersexamen in de praktijk te organiseren en hun leerlingen daarop voor te bereiden. Het pakket is bedoeld voor leerlingen uit het vierde leerjaar van het basisonderwijs en werd ontwikkeld in samenwerking met de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven. Vandaag legden de leerlingen van de Vrije Basisschool te Herzele het examen af.

Het Grote Voetgangersexamen krijgt de steun van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts: ‘Je bent nooit te jong om ervaring op te doen in het verkeer. Kinderen blijven kwetsbaar op de weg. Stap voor stap ervaring opdoen in het verkeer is daarom belangrijk. Met Het Grote Voetgangersexamen krijgen scholen de kans om de vaardigheid van jonge voetgangertjes op een veilige manier te oefenen en te testen. Zo investeren we in meer verkeersveiligheid voor de jongste weggebruikers’, zegt de minister.

Opmerkelijk: hoewel het aantal verkeersslachtoffers bij jonge voetgangers de laatste jaren sterker is afgenomen dan het gemiddelde voor voetgangers van alle leeftijdsgroepen samen, blijven jonge voetgangers toch een risicogroep in het verkeer. Inzetten op praktijkgerichte verkeerseducatie is belangrijk om de veiligheid van kinderen als voetganger te verbeteren. Daarnaast hangt de veiligheid van kinderen natuurlijk ook sterk af van de manier waarop anderen zich in het verkeer gedragen. De Wegcode bepaalt dat je als bestuurder dubbel voorzichtig moet zijn als er kinderen in de buurt zijn. Vertragen en zo nodig stoppen is de boodschap.

Bezoek de website
  • Doelgroep

Basisonderwijs
  • Voor wie