Loopfietsbrevet

Een educatief pakket voor de eerste en tweede kleuterklas, met een handleiding vol informatie, oefeningen en spelletjes waarmee je kleuters kunt stimuleren om hun zintuigen, motorische vaardigheden en evenwicht verder te ontwikkelen met de loopfiets. Als apotheose van de trainingsperiode leggen de kinderen op het einde van de tweede kleuterklas een loopfietsparcours af op de speelplaats. De test bestaat uit:

-Kijken, perifeer zicht: de kleuter draait het hoofd voldoende naar links en rechts om te kunnen zien wat er zich aan beide kanten afspeelt. Belangrijk om te leren oversteken.

-Horen, geluiden lokaliseren: de kleuters kunnen zich geblinddoekt verplaatsen naar de plaats waar een geluid vandaan komt. Belangrijk om te leren inschatten van welke kant er verkeer aankomt.

-Evenwichtsbehoud: evenwicht kunnen houden is de belangrijkste vaardigheid die je moet verwerven om te leren fietsen.

-Tijdens het loopfietsparcours testten we ook de stuurvaardigheid van het kind:

• Opstappen en vertrekken
  • Rechtdoor rijden tussen een smalle strook
  • Benen omhoog zwaaien en evenwicht behouden
  • Over een turnmat rijden
  • Slalommen
  • Stoppen

Na het afleggen van het parcours, krijgen de kleuters hun loopfietsbrevet en een leuk stickervel mee naar huis!

Met het Loopfietsbrevet stimuleren we op school de ontwikkeling van de zintuigen (horen en zien), de motoriek (vertrekken, stoppen, bochten maken, sturen …) en het evenwicht. De basis die kinderen nodig hebben om zich veilig in het verkeer te begeven. We kiezen er op school bewust voor om te leren fietsen met een loopfiets. Zo leren kinderen sneller hun evenwicht houden en hebben ze nadien geen steunwieltjes nodig om de overgang te maken naar een fiets met trappers.

Het Loopfietsbrevet (handleiding + 30 brevetjes en stickervellen) kost € 10 en kun je bestellen via webshop.verkeeropschool.be. Je kunt de brevetjes met stickervellen hier ook apart per 10 aankopen voor € 2.

Bezoek de website
  • Doelgroep