Verkeersweken

Verkeers- en mobiliteitseducatie is van levensbelang. Ook in het secundair onderwijs. Om de leemte tussen de lagere school en het theoretisch rijexamen op te vullen, biedt de VSV Verkeersweken aan.

Wat is een Verkeersweek?

Verkeersweken bestaan uit ervaringsgerichte workshops rond belangrijke verkeersthema's, aangepast aan de leeftijd en leefwereld van de jongeren.

Om het extra werk voor de school zo beperkt mogelijk te houden, zijn de Verkeersweken kant-en-klaar en vinden ze plaats op de school. De meeste workshops worden bovendien gegeven door lesgevers van de VSV.

In het schooljaar 2018-2019 breiden we het aanbod flink uit. Zo kunnen we nog meer op maat van de school en de leerlingen werken.

Deze video geeft je een beter beeld van de Verkeersweken.

Hoe werkt het?

Je stelt zelf je Verkeersweek samen. Per dag plan je 1 graad in. Voor elke graad kies je 3 workshops. Die worden georganiseerd in een doorschuifsysteem.

Je kiest:

• 2 workshops uit reeks A (gegeven door VSV-lesgevers)
  • 1 workshop uit reeks B (kant-en-klaar, begeleid door een leerkracht van de school)

EERSTE GRAAD

1. Fietsfabriek
  2. Velovaardig
  3. Safe2School
  4. Laat je zien!

2. Kraak de code

TWEEDE GRAAD

1. Dode hoek in zicht
  2. Focus op de weg
  3. EHBO YOLO (in samenwerking met Minipop)
  4. Brommer of biker?

2. Fix je campagne

DERDE GRAAD

1. Rijden (z)onder invloed
  2. Risico’s van de baan
  3. Tuimelwagen (extra kost)
  4. Aan sporen (in samenwerking met Infrabel)
  5. Klaar voor je rijbewijs?

1. Quiz je veilig
  2. Getuigen onderweg (in samenwerking met Rondpunt)

Hier vind je meer info over de inhoud van de verschillende workshops.

Een Verkeersweek kost 1000 euro per week.

• De workshop Tuimelwagen kost 150 euro extra per dag. Als je deze workshop meerdere dagen wil boeken, moeten dat opeenvolgende dagen zijn.
  • Voor de workshop Getuigen onderweg betaal je 450 euro extra per dag. (TIP: Via Slimme Mobiele Scholen (SMS) kan je 200 euro subsidie krijgen voor deze workshop. Meer info en inschrijven op www.slimmemobielescholen.be.)

Reserveer je Verkeersweek

Een school, scholengemeenschap, gemeente of politiezone kan een Verkeersweek reserveren, telkens per volledige week. De aanvrager zorgt ervoor dat de week helemaal gevuld wordt. Kleine scholen kunnen samenwerken met andere scholen uit de buurt.

We werken met drie regio's: Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen.

Ga naar de kalender van jouw regio en reserveer je Verkeersweek. Let op: kies de kalender voor het juiste schooljaar!

Schooljaar 2018-2019

Schooljaar 2019-2020

Gereserveerd! Wat nu?

1. Je inschrijving is pas definitief als je een bevestigingsmail ontvangen hebt.
  2. Daarna sturen we je per mail een eerste invulfiche waarin we zowel wat algemene info vragen als jullie keuze van de workshops.
  3. In aanloop naar de Verkeersweek krijg je een tweede mail met een invulfiche. In die fiche maak je de verdeling van de groepen en geef je de lokalen voor de verschillende workshops door.
  4. Onze lesgevers komen ter plaatse, zetten alles klaar en zorgen voor een goed verloop van de Verkeersweek.

Lees onderstaande documenten grondig door. Ze zijn essentieel om de Verkeersweek vlot te laten verlopen.

• Doelgroep

Secundair Onderwijs