Verkeersweken

Ook tijdens het schooljaar 2017-2018 biedt de VSV de Verkeersweken aan. Dat zijn kant-en-klare workshops aangepast aan de leeftijd van je leerlingen. Een team van VSV-lesgevers komt ter plaatse en geeft workshops in de school. De school kiest, (eventueel) in overleg met de gemeente of politiezone, welke graad/graden deelnemen aan de Verkeersweek. Elke graad krijgt drie workshops, georganiseerd in een doorschuifsysteem. Per lesdag wordt er in één graad lesgegeven. Alles is tot in de puntjes voorbereid waardoor de leerkrachten geen extra werk hebben. Het enige wat zij moeten doen is de quiz in goede banen leiden.

Voor elke graad is er een programma op maat:

• Verkeersweek eerste graad:
    • Velovaardig;
    • Fietsfabriek;
    • Fietsquiz.
  • Verkeersweek tweede graad:
    • Dode hoek in zicht;
    • Focus op de weg;
    • Quiz: Veilig in het Verkeer
  • Verkeersweek derde graad:
    • Rijden zonder invloed;
    • Risico's van de baan;
    • Quiz: Binnenkort je rijbewijs?

Daarnaast kun je de workshop Beleef en be safe bijbestellen. Daarin zit de tuimelwagen, de impactweegschaal en onze virtual realitybrillen rond de dode hoek. De workshop Beleef en be safe vindt vanaf dat schooljaar plaats op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, en dus niet op woensdag. Spijtig genoeg, is deze workshop voor het schooljaar 2017-2018 al volledig volgeboekt!

1000 euro per week exclusief workshop Beleef en be safe.
1500 euro per week inclusief workshop Beleef en be safe.

Informeer ook zeker bij je provincie of gemeente naar mogelijke subsidies.

Reserveren
Een Verkeersweek kan gereserveerd worden door een scholengemeenschap, gemeente of politiezone. Grote scholen die een hele week gevuld krijgen, mogen ook zelf reserveren.
Het aanbod kan enkel per week geboekt worden. De aanvrager moet er ook voor zorgen dat de week volledig gevuld wordt.
We werken met drie regio's: Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen.

Ga naar de kalender van jouw regio en reserveer je plaats:

www.vsv.be/kalender/antwerpen
www.vsv.be/kalender/limburg-en-vlaams-brabant   (ook voor Nederlandstalige Brusselse scholen)
www.vsv.be/kalender/oost-en-west-vlaanderen

Ben je als leerkracht van een kleinere secundaire school geïnteresseerd om deel te nemen, maar weet je niet wie in jouw gemeente, stad of politiezone het aanspreekpunt kan zijn voor de coördinatie van een Verkeersweek?

1. Komt onze Mobibus al naar jouw stad of gemeente? Dan is de lokale coördinator daarvan de geknipte persoon om als de bliksem te contacteren!
  2. Organiseert jouw gemeente, stad of politiezone een periodiek scholenoverleg voor directies en leerkrachten van verschillende scholen? Idem!
  3. Wordt er geen Mobibus of scholenoverleg bij jullie georganiseerd? Contacteer dan de schepen van onderwijs of mobiliteit!

Organisatie
Als aanvrager zorg je voor de opmaak van het tijdsschema en maak je de nodige praktische afspraken. Je zorgt ook voor de nodige infrastructuur (leslokalen en dergelijke). De VSV geeft de lessen en brengt alle nodige didactische materialen mee. De verkeersweek vindt plaats op de school. De leerlingen doorlopen de verschillende workshops via een doorschuifsysteem. Zo kunnen er per dag zes klassen van zo’n 20 leerlingen deelnemen. Op woensdag kunnen drie klassen deelnemen. Elke klas krijgt drie uur vorming. Een klas neemt ofwel in de voormiddag ofwel in de namiddag deel.

• Doelgroep

Secundair Onderwijs