Workshops op maat

Onze medewerker komt naar jouw school en geeft een workshop naar keuze. Dat kan op een (halve) dag, tijdens een pedagogische studiedag of na de schooluren. Gratis! Heb je interesse? Neem dan contact op met begeleidingopmaat@vsv.be of tel. 015 64 10 76.
We bieden de volgende (gratis) workshops aan:

  • De leerlijn verkeer voor het basisonderwijs

Een halve dag met theorie én praktijk! De VSV heeft een leerlijn verkeer ontwikkeld van in de kleuterklas tot het zesde leerjaar, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van kinderen in het verkeer. Welke eindtermen en onderwijsdoelen zijn gekoppeld aan de leerlijn verkeer? Welke materialen biedt de VSV aan? Op welke manier kan je als school de verkeerseducatie het best opbouwen. Deze workshop duurt ongeveer een halve dag (1,5 uur theorie en 1,5 uur praktijk) en is een ideale pedagogische studiedag voor het leerkrachtenteam!

  • Veilige schoolomgeving en schoolroutes

Een medewerker van de VSV komt helpen bij de ontwikkeling van een actieplan om de verkeersveiligheid in en rond de school te verbeteren. In deze workshop (duur: +/- 3 uur) zijn zowel vertegenwoordigers van de school, de politie als het gemeentebestuur aanwezig. We bekijken de pijnpunten en de verwachtingen en werken naar concrete oplossingen, gebaseerd op de expertise van de VSV en op praktijkvoorbeelden van andere scholen die gelijkaardige problemen hebben aangepakt. Zo komen we tot de basis van een actieplan op maat, met haalbare verbeteringen op het vlak van educatie, sensibilisering en infrastructuur. 

  • Werkgroep Verkeer

Wil je op school werk maken van verkeer, maar weet je niet goed waar te beginnen of hoe heel het schoolteam op de kar te krijgen? Dan is deze workshop van zowat 1,5 uur ideaal! Na de schooluren of op een woensdagmiddag: het tijdstip kies je zelf. We komen ter plaatse kijken waar je school al staat, en waar het beter kan. Je krijgt concrete tips en ideeën om je school verkeersactiever te maken, en meer in te zetten op verkeersvaardigheid en -veiligheid. 

  • Hoe organiseer je het Grote Voetgangers- en Fietsexamen?

Wat komt er kijken bij de organisatie van een verkeersxamen? Hoeveel helpers heb je nodig? Welke vaardigheden moet je inoefenen? Hoe een goede route uitstippelen? Hoe de ouders betrekken? 

  • Dode hoek

Hoe dodehoekles geven zonder dat er een vrachtwagen op school aan te pas moet komen? 

  • Fietsen in groep

Vooral in het secundair fietsen kinderen in groep naar school, maar ook bij schooluitstappen met de fiets is het handig om te weten hoe je op de meest veilige manier in groep fietst.

  • Een verkeerseducatieve route of vast fietsexamenparcours (workshop voor politie en gemeentebesturen)

Hoe een verkeerseducatieve route (VERO) of een vast fietsexamenparcours opmaken en bewegwijzeren in de gemeente?
(we bekijken samen welke route, welke vaardigheden erin opgenomen moeten worden, hoe de vaardigheden beschrijven, wegwijzers, fietsen en/of stappen ...)

De workshops zijn gratis en zijn bedoeld voor leerkrachten (van je eigen school, maar ook van een school in de buurt), directie, verkeersouders, mobiliteitsambtenaren en/of politiemensen. Vraag een gratis begeleiding aan: begeleidingopmaat@vsv.be