1. Van 1 juni tot 30 september 2020: inschrijvingen

Via deze website kan je je school inschrijven voor de campagne: selecteer je school in de lijst (tip: zoek op straatnaam), vul het (geschatte) aantal klassen en leerlingen in en je contactgegevens. Probeer het leerlingenaantal zo goed mogelijk in te schatten. Op basis daarvan worden de pakketten namelijk samengesteld. De VSV stuurt sowieso wat meer materiaal op dan je doorgegeven aantal, dus je hoeft niet 'voor de zekerheid' meer te schatten dan nodig.
OPGELET: vroeger kon je je schatting nog aanpassen in september. Dat is nu niet meer mogelijk.
Spreek op school duidelijk af hoe je de actie gaat aanpakken: wanneer en door wie wordt er gecontroleerd? Wanneer deel je de stickers uit? Ga je nog extra lokale beloningen koppelen aan bepaalde vakjes?

2. Week voor de herfstvakantie: het materiaal

Ten laatste een week voor de herfstvakantie ontvang je een gratis pakket met alles wat je nodig hebt om Helm Op Fluo Top te organiseren: stickerkaarten, stickertjes, affiches, klasposters en infoflyers voor de ouders. Probeer de stickerkaarten en de folders voor de ouders nog voor de vakantie aan de leerlingen te bezorgen.
Je vindt in het pakket ook 20 fluohesjes voor kleuters, geschonken door CM Gezondheidsfonds.

3. Meteen na de herfstvakantie: start de actie!

Helm Op Fluo Top loopt tussen de herfst- en de krokusvakantie, van 9 november 2020 tot 12 februari 2021. Hoofddoel is om leerlingen aan te moedigen ook tijdens de donkere of koude dagen te voet of met de fiets naar school te komen. En dat op een veilige manier uiteraard! Wie ’s morgens met een fluohesje naar school komt, krijgt een sticker. Ook een fietshelm levert een sticker op. Je kan de stickers dagelijks uitdelen aan de schoolpoort of ze zelf op de stickerkaart kleven. Je kan de stickers ook elke dag uitdelen in de klas of ervoor kiezen om met steekproeven te werken of regelmatig te controleren en dan stickers uit te delen. Hoe je de actie concreet aanpakt op school, doet er op zich niet zoveel toe. Het resultaat telt!

4. November: wedstrijd vakje 17

Leerlingen die hun kaart tot vakje 21 volgeplakt hebben, kunnen deelnemen aan de individuele wedstrijd en zo kans maken op extra prijzen. Het wedstrijdreglement vind je op deze website.

5. Krokusvakantie: einde van de actie

We raden je aan om de actie tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie te laten lopen. Dat zijn de donkerste maanden. Uiteraard is het geen probleem om een beetje vroeger of later te starten of te stoppen als dat beter uitkomt binnen de organisatie van de school. Vele scholen sluiten de actie af met een leuk momentkje: een fluofeest, een modeshow, een fluotombola,... Leuke ideeën of foto's mag je ons altijd bezorgen: helmopfluotop@vsv.be!

6. Na de actie: wedstrijd klasposter

Klassen die hun klasposter helemaal vol kregen, maken kans op toffe prijzen. Stuur een foto van je leerlingen bij de volle poster door naar helmopfluotop@vsv.be en WIN! Onder 'Partners en beloningen' vind je een overzicht van de leuke prijzen die je kan winnen. De moeite!

Tip 1: koppel zelf een beloning aan de stickers

Als school of klas kan je extra beloningen toevoegen aan bepaalde vakjes op de stickerkaart. Hieronder vind je alvast enkele voorbeelden:

• De hele school heeft vakje 10 bereikt? De speeltijd duurt 10 minuutjes langer!
  • Iedereen van klas 4A heeft 25 stickers gespaard? Een dag geen huiswerk!
  • Alle leerlingen behaalden de sticker op vakje 35? De kinderen krijgen cake!

Tip 2: schakel hulp in

Misschien kan de school een beroep doen op bereidwillige (verkeers)ouders? Of hebben jullie een goed contact met de lokale politie? Misschien staan de oudere kinderen (vijfde- en zesdejaars) wel te popelen om (mee) stickers uit te delen? Vele handen maken licht werk!