Hoe kunnen we de ouders zo goed mogelijk informeren over Helm Op Fluo Top?

In deze brief staat alle info voor de ouders. Je kan de brief digitaal bezorgen, of printen en met de kinderen meegeven.

Waar vind ik het campagnelied, de tekst en de partituur van Helm Op Fluo Top?

Levende Muziek heeft een campagnelied gemaakt voor Helm Op Fluo Top, ideaal om 's ochtends op de speelplaats de actie op gang te trappen, of om samen met de kinderen het Helm Op Fluo Top-dansje aan te leren!
De videoclip en het instructiefilmpje voor het dansje vind je op de homepage en op youtube. Ook de partituur en de tekst kan je terugvinden op de homepage.

Welke beloningen kunnen de leerlingen verdienen?

Een overzicht van de prijzen, beloningen en voorwaarden vind je op www.helmopfluotop.be/partners-en-beloningen. 

Moeten de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar kiezen tussen Bobbejaanland en ZOO Antwerpen/Planckendael?

Neen. Leerlingen van de laatste graad kunnen met een volle stickerkaart grats (1+1) naar zowel ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael als naar Bobbejaanland. De stickerkaart wordt afgestempeld aan de kassa.

Wat met leerlingen die een abonnement hebben voor de zoo?

Leerlingen die thuis een abonnement van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hebben, mogen met hun volle stickerkaart gratis een vriendje meenemen.

Hoe organiseer ik Helm Op Fluo Top?

Op deze website staat een stappenplan dat je kan gebruiken als houvast. Omdat elke school anders is, geven we jullie zoveel mogelijk vrijheid voor de concrete uitvoering. Het hoofddoel is om ook tijdens de donkere of koude maanden toch zoveel mogelijk leerlingen te voet of met de fiets naar school te krijgen. En dat op een veilige manier. Helm Op Fluo Top biedt daarvoor leuk materiaal en toffe beloningen. Hoe je het project juist aanpakt op je school, daar ben je vrij in. 

Wie mag deelnemen aan Helm Op Fluo Top?

Alle Vlaamse en Brusselse kleuter- en lagere scholen mogen deelnemen aan Helm Op Fluo Top. Dat hoeft niet noodzakelijk met de hele school. Probeer je eerst graag eens een jaartje met een deel van de school? Geen probleem!

Moeten we de stickertjes elke dag uitdelen aan de schoolpoort?

Neen. Om Helm Op Fluo Top zo laagdrempelig en haalbaar mogelijk te maken, laten we scholen vrij in de concrete uitwerking ervan. Uit de evaluatie van de vorige editie blijkt dat meer dan 70% van de scholen de stickertjes elke dag in de klas uitdeelt. Een kleine 20% deelt de stickertjes regelmatig, maar niet elke dag, uit in de klas. Slechts een klein percentage deelt de stickertjes uit aan de schoolpoort. Dat kan namelijk wel eens voor files zorgen.

Krijgt een kind dat met een helm én fluokledij naar school komt twee stickers?

Ja. Leerlingen die zowel fluokledij als een fietshelm dragen, krijgen hun kaart dus wat sneller vol. Tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie zijn er meer dan 60 schooldagen. In principe heeft elke leerling dus voldoende tijd om 60 stickers te verzamelen en zo zijn kaart vol te krijgen. Uiteraard ben je als school vrij: sommige scholen geven elke leerling slechts één stickertje, ook al dragen ze hesje én helm.

Hoe kunnen we leerlingen die fluokledij en een helm dragen en dus snel een volle stickerkaart hebben, toch nog blijven motiveren?

Het is niet de bedoeling dat leerlingen met een volle stickerkaart nog aan een nieuwe kaart beginnen. Kinderen die hun kaart snel vol hebben (en kinderen die maar af en toe te voet of met de fiets naar school komen en hun kaart daardoor niet (half)vol zullen krijgen), kunnen verder sparen op de klasposter en zo kans maken op klasprijzen.

Wij vrezen dat heel wat leerlingen hun kaart kwijt zullen spelen. Enige suggesties?

Sommige scholen houden de kaarten van de leerlingen in de klas bij. Ze worden dan telkens uitgedeeld om de stickertjes te plakken en daarna weer opgehaald. Wanneer een stickerkaart vol is, krijgt de leerling die mee naar huis.
Of je kan dagelijks fluo en helm 'turven' en de leerlingen op het einde van de campagne hun stickerkaart en het aantal verzamelde stickertjes bezorgen.

Geeft één spaarkaart recht op meerdere beloningen?

Ja. Een leerling kan, op voorwaarde dat hij voldoende stickers verzamelt, met één spaarkaart de verschillende beloningen verdienen. 

Na de krokusvakantie is het nog altijd heel donker. Kan de actie niet wat langer duren?

Daarin laten we de scholen vrij. Je mag je leerlingen dus zeker nog langer laten sparen. Het is niet de bedoeling dat ze aan een tweede stickerkaart beginnen, maar ze kunnen nog klassikaal verder sparen. Sommige leerlingen hebben hun kaart misschien door omstandigheden niet vol gekregen. Ook hen kan je nog verder laten sparen.

Kan een school zelf een beloning toevoegen?

Dat kan zeker. Met wat creativiteit kan je als school nog voor extra beloningen zorgen. Waarom geen uurtje film of een kwartiertje extra speeltijd voor de klas die bijvoorbeeld als eerste een bepaald aantal volle kaarten heeft gespaard? 

Tijdens de coronacrisis moet je een bezoek aan ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael online reserveren. Kunnen we dan ook de stickerkaart gebruiken?

Jazeker. 

Hieronder leggen we uit hoe je je bezoek moet reserveren en wat de voorwaarden zijn.

Hoe werkt het?
Reserveren:

 • Surf naar ZOOantwerpen.be of ZOOplanckendael.be.
 • Klik op ‘Reserveer je bezoek’.
 • Onderaan het formulier, bij ‘kaartnummer’ staat ‘Geniet je van een voordeel zonder code of heb je een voucher zonder code?’
 • Klik op ‘Vraag die code dan hier aan!’
 • Vul het formulier in en typ bij ‘Type voucher / omschrijving voucher’ deze omschrijving: Stickerkaart Helm Op Fluo Top.
 • Klik op ‘insturen’.
 • Je krijgt een bevestigingsmail met code.
 • Ga terug naar ZOOantwerpen.be of ZOOplanckendael.be.
 • Klik op ‘Reserveer je bezoek’.
 • Kies de dag en uur van je bezoek.
 • Vul de code uit de bevestigingsmail in voor elk kind met een volle stickerkaart.
 • Klik op ‘Reserveren’. Je bezoek is bevestigd!


Op de dag van het bezoek:

 • Neem de volle stickerkaart mee.
 • Meld je aan bij de kassa met de bevestiging van je reservatie.
 • De korting wordt toegekend en de tickets worden afgerekend.
 • Je bezoek kan beginnen. Geniet ervan!

Moeten we de volle stickerkaart opsturen naar de VSV in ruil voor de beloning?

Neen. Leerlingen moeten hun stickerkaart meenemen naar de kassa. In de ZOO wordt gemarkeerd welke beloning al gebruikt werd. Zo kan de kaart ook nog voor de andere beloning gebruikt worden.

Bv. Je gaat naar ZOO Antwerpen. Aan de kassa wordt aangeduid dat je je beloning voor ZOO Antwerpen/ZOO Planckendael gebruikt hebt. Hierna kan je je kaart nog gebruiken om naar Aqua Mundo te gaan.

Dat geldt ook andersom.

Mag het betalende ticket er eentje van een B-dagtrip of een andere kortingsactie zijn?

De actie is niet geldig in schoolverband. Niet cumuleerbaar met andere kortingsacties of voordelen, bedrijfstickets of andere extern aangekochte tickets, met uitzondering van het ZOO-abonnement, B-Dagtrips en e-tickets (vooraf) aangekocht op de website van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Deze actie is enkel geldig voor een kind (3-12 jaar). Kopieën worden niet aanvaard. Actie niet terugbetaalbaar op reeds eerder aangekocht ticket voor het kind. Niet inwisselbaar in speciën.

Bv. Je bestelt voor jezelf een B-dagtripticket naar de zoo. Je kind rijdt gratis mee met de trein en kan met de stickerkaart ook gratis de zoo binnen.