Praktisch stappenplan

1. Schrijf je zesde leerjaar in.
    Klik op 'Inschrijven' op www.hetgrotefietsexamen.be en kies je school uit de lijst (TIP: zoek op straatnaam).

2. Kies of je een pakket wil ontvangen met of zonder handleiding (de handleiding is ook online raadpleegbaar of heb je misschien nog van vorig schooljaar)
    Kies of je papieren Fietsbrevetten Goud in het pakket wil of de brevetten liever digitaal invult.

3. Vul je contactgegevens in, het aantal klassen en leerlingen en de examendatum.
    De examendatum is belangrijk. Op basis van die datum zal je enkele informatieve mails ontvangen. Als de datum mocht veranderen, kan je dat best laten weten via fietsexamen@vsv.be.

4. Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail en versturen we je pakket(ten). Per klas krijg je een pakket opgestuurd met een klasaffiche, 30 fietscontrolekaarten, 30 flyers voor de ouders, 30 reflecterende fietsstickertjes voor de leerlingen, (desgewenst) een handleiding en (desgewenst) 30 Fietsbrevetten Goud. In de bevestigingsmail zit meteen ook een link naar je klaspagina om de fietsbrevetten digitaal aan te maken. Hier kan je eventueel al de namen van je leerlingen invoeren, en later de brevetten invullen en downloaden.

5. Download het nodige materiaal (rugnummers, wegwijzers, controlefiches) onder het tabje ‘Materiaal en downloads’.
    WEETJE: als je een medaille Verkeer op School haalt, kan je als beloning ook stevige wegwijzers, klemborden, zelfklevende textielrugnummers of afgedrukte controlefiches kiezen. Meer info: https://www.verkeeropschool.be/projecten/medailles-verkeer-op-school/.

6. Stippel een parcours uit waarin de vijf vaardigheden opgenomen zijn. Afhankelijk van de verkeerssituatie in de schoolomgeving kan je ook extra vaardigheden toevoegen. Maak al afspraken met controleurs, verkeersouders en/of politie. Ook de VSV kan je nog extra helpen (zie 'Ondersteuning').

7. Zorg dat je leerlingen goed voorbereid zijn. Je kan hen het filmpje tonen over de vaardigheden en/of de fietsquiz spelen om de verkeersregels voor fietsers op te frissen.

8. Oefen de vaardigheden en het parcours in met je leerlingen. In de handleiding vind je hoe je dat kan doen. Breng ook de ouders op de hoogte van het parcours.

9. Twee weken voor het fietsexamen ontvang je nog een mailtje met praktische tips en tricks. De dag na het fietsexamen ontvang je een laatste mail met een korte evaluatie waarin we vragen hoeveel leerlingen geslaagd zijn.

10. Laat je leerlingen het Grote Fietsexamen afleggen. Geraak je niet aan genoeg controleurs? Fiets dan zelf mee achter je leerlingen. Je kan ze nog steeds één voor één het parcours laten afleggen, of ze eventueel per twee achter elkaar laten rijden waarbij ze halverwege de route van positie wisselen.

11. Vul de Fietsbrevetten Goud in (online of handmatig) en print ze af. Hier hangt een gratis ticket voor Bobbejaanland aan vast!

12. Laat de leerlingen (als je dat wil) een zelfevaluatie invullen (ook bij 'Materiaal en downloads'). Als alles in orde is, krijg je een punt om een medaille Verkeer op School te behalen!