In deze workshop mag je het volgende verwachten:

-          Een veilige fiets & veilig fietsgedrag

Voordat je op je fiets stapt controleer je het beste of alles nog in orde is. Wat hoort er allemaal op een veilige fiets te zitten? Hoe zie je of alles nog in orde is? Waar houd je het beste je boekentas? En wat verstaan we precies onder veilig fietsgedrag? De leerlingen komen het te weten in deze stoomcursus! Vervolgens controleren ze hun (bij voorkeur) eigen fiets om te zien of ze klaar zijn voor het vervolg van deze workshop.

-          Fietsvaardigheden

In het tweede blok oefenen de leerlingen hun vaardigheden op de fiets. Op de buitenruimte van de school wordt een parcours aangelegd waarbinnen zij zowel individuele vaardigheden als fietsen in groep oefenen.

-          Fietstocht in de (school)omgeving

Tijdens de fietsvaardigheidstraining testen onze lesgevers uitgebreid of de leerlingen de
       verschillende vaardigheden voldoende beheersen. Zij doen dit niet alleen om de
       leerlingen iets bij te brengen, maar ook om in kaart te brengen of de leerlingen er klaar
       voor zijn hun vaardigheden in de praktijk in te zetten.

Is het antwoord ja? Dan zullen de leerlingen onder begeleiding van hun leerkrachten en de VSV-lesgevers  een fietstocht maken in de schoolomgeving. In de periode voorafgaand aan de workshop vragen wij jullie school om een route voor de fietstocht door te geven. Wij laten je op tijd weten wat de voorwaarden zijn waar deze route aan moet voldoen.

-          Oefening baart kunst

Het kan natuurlijk zijn dat je zelf aangeeft dat jouw leerlingen nog niet klaar zijn om zich in het echte verkeer te begeven. Ook kan het zijn dat onze lesgever aangeeft dat de leerlingen hiervoor nog niet vaardig genoeg zijn: veiligheid staat immers voorop. In plaats van de fietstocht voorzien onze lesgevers in zo’n geval extra fietsvaardigheidstraining op het schoolterrein zelf. Als afsluiter spelen deze groepen een competitief slotspel, waarin ze de geleerde vaardigheden volop kunnen tonen!

Aan het einde van deze workshop kunnen jouw leerlingen:

·         de wettelijke uitrusting van een fiets benoemen.

·         met een veilige fiets en gepaste fietsuitrusting het verkeer in gaan.

·         (in een beschermde omgeving) fietsen in groep en de voornaamste
          verkeersregels hiervoor opnoemen.

·         reflecteren op hun eigen verkeersgedrag op de fiets.